Jediná cesta, které budete litovat je ta, kterou nepodniknete...

 

Co dělat, když zabloudíte uprostřed noční džungle, kde není žádný signál, žádné veřejné osvětlení a téměř nulová civilizace? Jak chutná tradiční kostarická snídaně a proč místní bydlí v domech, které mají zamřížovaná okna bez skel? Jak přežít závěr dovolené v bolesti a bez zázračné růžové pilulky?

Jak se cestuje v zemi, kde zrovna probíhá inaugurace nového prezidenta? Co znamená, když vláda vyhlásí výjimečný stav kvůli Ruským hackerům a vy jste uprostřed své vytoužené dovolené? A co teprve dělat v provincii, kde zrovna zastřelí největšího drogového bosse a dojde k přestřelce mezi gangy a policií?

Kam vyrazit, aby to nebylo moc daleko, moc drahé a časově náročné? No přece na Maltu! Malá, ale hustě osídlená ostrovní země ve Středozemním moři, bývalá Britská kolonie, dnes členem EU. Dokonce se zde bez problémů domluvíte anglicky, protože angličtina je jedním z úředních jazyků.

Taky jste se už vyskytli v situaci, kdy jste si řekli, že byste "někam" jeli, ale současná opatření vám to nedovolí? Nebo že vám to nestojí zato riskovat? Já vám tedy popíšu naši spontánní cestu na Kanárské ostrovy a posuďte sami, co stojí a nestojí zato a co nám ta dnešní koronavirová doba (ne)přináší...

Cestujete do Asie a máte dlouhý přestup v Číně? Zařiďte si tranzitní vízum na letišti a vydejte se na Velkou zeď. Vidět jeden z divů světa opravdu stojí zato. Určitě jste slyšeli příběhy, že na Čínské zdi jsou mraky turistů a projít se po ní je téměř nadlidský výkon...